BADEM


Iako smo ga uvrstili pod orašasto voće, badem je zapravo koštunica iz porodice ruža. U bliskom je srodstvu sa breskvom, višnjom, šljivom, i marelicom. Naime, sigurno ste zamijetili da je unutrašnjost sjemenke breskve ili marelice vrlo nalik na badem. U ovom rijetkom slučaju, konzumiramo samu srž sjemenke, a meso odbacujemo.
Bademi se mogu jesti kao ukusni međuobroci, ili dodati u voćne salate, cerealije za doručak, jogurt, povrtne salate, kuhano povrće, kako i u gotova jela i kolače - badem ima bogatu prošlost i sjajnu budućnost u zdravoj prehrani.
Postoje dvije glavne vrste badema: slatki i gorki. Plodovi slatkog badema jedu se sirovi, prženi, dodaju se raznim jelima ili se prerađuju za dobovanje bademovog maslaca, bademovog ulja ili kineskog bademovog mlijeka. Bademovo ulje može se koristiti s jedne strane za obogaćivanje jela, a sa druge strane u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji .
Gorki badem je otrovan i nejestiv.
FructusKresto.hr© 2011 | Sva prava pridržana.